onsdag

Norske lag henger etter fysisk!

jeg har den senere tiden fått mange bekreftelser på at norske lag og spillere rent fysisk henger etter mange nivåer i forhold til internasjonale lag og spillere. Vi kan starte med gårsdagens landskamp, Danmark vs Norge. Norge slurvet riktignok enormt mye, og hadde for mange personlige feil, da spesielt defensivt, men Hovedproblemet var faktisk av fysiske årsaker. Danskene virket bedre trent, raskere, smidigere, og mere uutholdende, de vant stort sett alle dueller, og hadde kontrollen med og uten ball. Dette er urovekkende, med tanke på at dette var " de beste" spillerne norge kan mønstre per skrivende stund. Man kan også se dette i europeiske turneringer, ålesund og rbk har nylig blitt gjenstand for slakt mot relativt gode lag, men overhodet ikke uoverkommelige lag. Ålesund tapte stort i nederland, også der kunne man se at fysikken, tempo, teknikk og treningsgrunnlag var den store forskjellen. Norske lag er rett og slett for dårlige fysisk, og blir hengende etter både i dueller, men også i spillet. ikke misforstå meg, når jeg sier dårlig trent, betyr ikke det at nordmenn er spinkle, lette og små i størrelse, men at vi er for dårlig trent i henhold til kondisjon, smidighet, koordinasjon, balanse, og uutholdenhet. Vi blir for lette, ikke bokstavelig talt!

det som er enda mere urovekkende er når man tenker på "morgendagens helter" altså dagens unge talenter. Jeg var i dag i molde for å se Molde juniorene mot Liverpool juniorene, i den såkalte "nextgen" turneringen, en form for europa cup for junior lag. Molde ble regelrett overspilt, og møtte en fysisk motstand av liverpool guttene som dem ikke klarte å demme opp for.Det så ut som en tungvekter mot en lettvekter i ringen, Liverpool vant alle dueller, dem vant alle løpedueller, dem hadde god kontroll defensivt, og brukte både tyngde, klokskap og god plasseringsevne til å gjøre det vanskelig for molde. Men det som slo meg under kampen er det at forskjellen mellom norske talenter og utenlandske er enorm hva angår fysikk. Kampen i dag artet seg som en treningskamp mellom ett guttelag og ett senior lag. Fysikken var enorm,robust og meget kontrollert hos liverpool, noe som molde guttene ikke kunne matche i det hele tatt. Liverpool vant kampen 4-0, men kunne fort ha vunnet med både 7 og 8, takket være en solid molde keeper så vant dem bare 4-0. Liverpool var ett fysisk sterkt lag, med mye ballbesittelse, og god balanse i laget, med en defensiv organisering, men også ett angrepsvillig lag med gode overganger og kontringer. Ett bra juniorlag i liverpool altså, men helt klart de norske lagene har en lang vei å gå før vi kan matche europeisk topp motstand rent fysisk. Jeg tror norske lag og spillere er flinkere på lagorganisering, taktikk og spilleplan enn mange andre lag, men at nivået rundt fysikk, teknikk, kroppsbeherskelse, og det å bruke krefter rent hensiktsmessig er noe mere betenkelig svakt. Med andre ord, vi i norge har blitt altfor teoretiske, og fokuserer for mye på teori, tanker, taktikk, og planer. dette har gått på bekostning av den fysiske treningen, og fokuset på å legge solide fundamenter fysisk har nærmest vært i skyggen av all planlegging, teori og pedagogiske planer. Konsekvensen er at vi blir offer for lag som er bedre rustet, og kompenserer sin manglende taktikk, og fart med en solid fysisk ressurs. Det finnes nok mange som er uneige med meg i denne påstanden, men jeg har mange konkrete eksempel å vise til. Mitt inntrykk er at man i norge er litt for opphengt i pedagogikk, utdanning, teori og fine ord og linjer på taktikk tavlen. Men vi har altså i skyggen av dette lagt vekk fokuset på fysisk trening, det å skape ett godt grunnlag, ha god kondisjon, ha uutholdenhet, vinne dueller, og ha en fysikk som er tilstrekkelig nok til å matche lag som liverpool, eller danmark. Mye er bra i norsk fotball, men det finnes også områder der vi ligger langt etter utviklingen, og dette er kanskje ett av hovedelementene i den påstanden!

Nei, ta tilbake tiden da ungene løpte i bingen og sparket ball, ta tilbake tiden da naboene samlet seg i gatene og lekte med ballen, og ta tilbake tiden der trening var en lek og en konkurranse med sunne verdier. Dagens norske fotball legger alt for mye vekt på opplæring, utdanning, pedagogikk, fagplaner, masse teori, osv. Dette er vel og ment gode tanker, og viktig i samfunnet, Men la nå fotballen være den leken det en gang startet som, så lar vi skole være skole, og jobb være jobb. De beste fotballspillerne i verden har gått livets lære på banen, i gaten, eller på løkka nabolaget. Messi, Ronaldo, Casillas, Rooney, Drogba er alle spillere som utelukkende har blitt gode pga at dem har brukt mye tid med ballen, dem har bodd på løkka, dem har lekt med ball i gatene, og regelrett sovet med ballen under armene. Dette er lidenskap, dette er engasjement, dette skaper fotballstjerner!

ett klasserom, med en tavle, en lærer, og en fagplan har aldri gjort en fotballspillere bedre rent fotballmessig, og det er der vi bommer litt i norge, vi blander skolegang/karriere/utvikling personlig rett inn i fotball utviklingen. Utdanning er flott, og meget viktig for alle, og samfunnet. Men ikke bland dette inn i fotballen, da vil vi miste mange talenter, og ikke minst fjerne fokuset totalt fra det som sant er, fotball er en lek og bør være en sport der man utelukkende vurderes etter relevante ferdigheter, ikke etter hvilken skole eller linje man går på utenfor fotballen.

BACK TO GOOD OLD DAYS!


- Ha en flott dag alle, og ta dere en tur på løkka med gode venner, og lek dere med ballen!:)

- Chris Joakim

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar